River House, een samenwerking met XXarchitecten
Wonen in een bocht aan de Rotte
Dit unieke woonproject ligt in een idyllische groene omgeving aan de Rotte en biedt panoramische uitzichten over de Rotte én de Zevenhuizerplas. Het ontwerp maakt op inventieve wijze gebruik van de landschappelijke kwaliteiten van de locatie: de woonruimte is boven de dijk opgetild, waardoor het uitzicht volledig onbelemmerd blijft en de bewoners in alle privacy kunnen genieten van hun omgeving.
De keuze voor natuurlijke materialen – zoals vergrijzend hout, zink en ruwe baksteen – versterkt de verbinding met de omgeving en benadrukt het duurzame karakter van de woning. Deze materialen integreren moeiteloos in het landschap en verouderen op elegante wijze, waardoor de woning steeds meer opgaat in de natuurlijke omgeving.
Met aandacht voor zowel esthetiek als ecologie, is dit project een prachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur harmonieus kan samensmelten met de natuur.
“In ons huis voelt elk moment levendig aan: het veranderende licht, het stromende water, de wisselende seizoenen. Je wordt je voortdurend bewust van de veranderingen in de omgeving, en ons huis versterkt dat gevoel van verbondenheid met alles om je heen.”
Tussen Rotte en Zevenhuizerplas
De omgeving van de Rotte heeft een uitgesproken landelijk karakter. Langs de oevers van de Rotte is weinig woonbebouwing. Enkele oude boerderijen afgewisseld met vrijstaande woningen geven het gebied een authentiek karakter.
De woningenvelop van de River House heeft daarom de basiscontouren van de gebouwen in de omgeving. Door een sober materiaalgebruik en een strakke, open architectuur is hiermee de toon gezet voor de verdere ontwikkeling langs de oevers van de Rotte.
‘Het huis is op een vanzelfsprekende wijze duurzaam. Het wekt zijn eigen energie op en is gemaakt van duurzame, tijdloze, materialen zoals steen, hout en zink. ’
Ruimtelijke wisselwerking met de omgeving
Het ruimtelijk ontwerp van de woning kenmerkt zich door een open plattegrond met vloeiende verbindingen tussen de verschillende ruimtes. Elke ruimte biedt een uniek uitzicht op de omgeving. Zo is het zowel vanuit het bad als de douche mogelijk om over het landschap uit te kijken. Het terras loopt rond de kop van de woning, van oost via zuid naar west, waardoor bewoners op verschillende momenten van de dag kunnen genieten van ontbijt, borrel of diner in de zon. Binnen- en buitenruimtes vloeien daardoor moeiteloos in elkaar over.
Duurzaam en energieneutraal
Comfort koppelen aan duurzaamheid, dat was de uitdaging in deze woning. Door een compacte bouw, uitmuntende isolatie en veel goed isolerend glas verliest de woning weinig warmte. De warmte die nodig is wordt met een warmtepomp opgewekt. Pv-panelen (zonnepanelen) wekken een groot deel van de benodigde energie op. Het huis is opgebouwd uit natuurlijke materialen, die weer makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden. De materialen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Een duurzame aanpak is goed voor het milieu, maar duurzaamheid is pas echt geslaagd als het ook leidt tot een comfortabel huis. en dat is in dit huis zeker het geval.
Duurzaam en energieneutraal
Opdrachtgever: Privé
Architecten: Jouke Post – XXarchitecten en Frido van Nieuwamerongen – Arconiko architecten
Ontwerp: 2018 – 2019
Realisatie: 2019
Oppervlakte: 210 m2
Foto’s: Jeroen Musch