4C Wonen – Lansingerland

 

4C Wonen koppelt hoge duurzaamheidsambities aan comfortabel wonen.

Veel bewoners omarmen het duurzame bouwen, willen er ook in investeren, maar willen niet inleveren op comfort. Dit begrijpen wij en met de woningen in de wijk 4C-living in Lansingerland, ten noorden van Rotterdam, is dit ook niet nodig. Fraaie woningen, in nauwe samenwerking met XXarchitecten ontworpen, die volledig hun eigen energie opwekken, gebouwd zijn met natuurvriendelijke materialen en omgeven worden door de natuur. Maar ook royale woningen met veel comfort, veel daglicht en een prettig binnenklimaat. 4C living wordt de maatstaf voor een nieuwe generatie woningen, die  hoge duurzaamheidsambities koppelen aan een groot woongenot.

De woning Recht op Wind is het voorbeeld voor 4C Wonen

De woningen in de 4C-living wijk zijn opgezet naar voorbeeld van  de woning Recht op Wind, de eerste cradle to cradle (C2C) woning van Nederland. C2C is een populaire visie op duurzaamheid die zoekt naar een evenwicht met de aarde. Zo wekt de woning zelf zijn energie op en kunnen alle materialen hergebruikt worden.

In deze woning hebben wij, samen met XXarchitecten en het onderzoeksbureau C2ClabXX, alle aspecten van bouwen volgens het C2C principe onderzocht. Het resultaat is een ruime woning met een riant uitzicht, waar het leven meebeweegt met de zon. De ideeën en de vormtaal van Recht op Wind vormen de inspiratie voor de woningen in 4C Wonen.

Energiezuinige woningen zonder overbodige techniek.

Aan de basis van deze  energiezuinige woningen  ligt een slim ontwerp dat optimaal gebruik maakt van de omgeving, van de zon en van de wind. Met voldoende daglicht, frisse lucht waarmee alle ruimten geventileerd wordt,  en zware vloeren kunnen de installaties beperkt blijven en is de bediening simpel.

Voor de verwarming in de winter en de koeling in de zomer wordt de energie zestig meter diep uit de grond gehaald. De PV panelen op de zuiddaken zorgen voor voldoende elektrische energie. En twee heatpipes (moderne zonneboilers) op het dak voorzien in het benodigde warme water.

Materialen die de natuur niet verstoren.

Een belangrijk principe in de C2C visie is het toepassen van materialen die de natuur niet verstoren. Zo mag het materiaal geen schadelijke of giftige bestanddelen bevatten (wat helaas nog vaak het geval is). En moet een gebouw weer makkelijk uit elkaar gehaald worden waarbij de materialen teruggegeven worden aan de natuur of volledig gerecycled worden. De opzet van de 4C woning voldoet volledig aan deze leefregels. De wanden zijn van kalkzandsteen, de kozijnen van aluminium en de buitengevel is bekleed met Europees naaldhout (lariks). Alle materialen kunnen hergebruikt worden of zonder milieuschade weer teruggeplaatst worden in de biologische keten.

De vierde C staat voor co-creatie

4C: Cradle to Cradle, Comfort en Co-creatie. Bewoners hebben veel invloed op hun wijk. Al in een vroeg stadium worden hun ideeen besproken en opgenomen in het ontwerp voor de wijk en de woningen. Tijdens twee workshops zijn de wensen van de bewoners geïnventariseerd en is er gewerkt aan een model voor de wijk. Deze workshops hebben geleid tot het uiteindelijke plan met een mix van vrijstaande woningen en tweekappers. De omgeving is groen en het parkeren is ontspannen over de wijk verdeeld.

Begane grond eenkapper

Met een woonkamer plus eetkeuken van 56 m2.

Eerste verdieping eenkapper

Opdrachtgever: ERA Contour

Architecten: Jouke Post (XXarchitecten), Frido van Nieuwamerongen

Medewerkers: Matthieu Maas, Dimitri Levin

Duurzaamheidsadvies: DWA adviseurs

Aantal woningen:  16 woningen, 4 eenkap- en 12 tweekapwoningen

Ontwerp: 2014-2015

Downloads: presentatie (nog niet voorhanden)

Deel uw mening