BSO Brede school Nieuwstraat

Van kast tot glijbaan

De kelder van een voormalig schoolgebouw, een tochtige parkeergarage, was toegewezen aan een buitenschoolse opvang (BSO) voor tachtig kinderen en twee peuterspeelzalen. Daarnaast wilde men een professionele keuken omdat de kinderen elke dag warm eten op de BSO.
De opvang maakt deel uit van de nieuwe Brede school aan de Nieuwstraat in het hart van Rotterdam.

Een parkeergarage, een donkere, lage ruimte met veel robuuste betonkolommen, is niet bepaald de ideale plek om een BSO te vestigen. De traditionele aanpak met aparte stamruimten gaf dan ook niet het gewenste resultaat. De diepe vierkante ruimte van ruim zeshonderd vierkante meter vraagt om een meer open opzet waardoor het licht tot diep in de ruimte kan komen. De hoofdgedachte van het interieurontwerp is de ruimte te verdelen in activiteitenplekken. Een meanderend totaalmeubel is in de ruimte geschoven en verdeelt deze in tal van plekken.

De peuterspeelzalen staan in open verbinding met de grote ruimte maar kunnen wel met schuifdeuren afgescheiden worden.

De BSO is ingedeeld in verschillende activiteitenhoeken. Bij binnenkomst verzamelen de kinderen zich bij hun stamtafel: het thuishonk voor elk kind.
Nadat er gezamenlijk aan deze tafel gegeten is, kan elk kind naar zijn favoriete plekje gaan om te bouwen, te lezen, te schilderen of muziek te luisteren.

Er is ruimte om huiswerk te maken, te schilderen of te koken in een eigen kinderkeuken, mét restaurantje. Aankomende sterretjes kunnen hun kunsten tonen op het podium met een eigen tribune. Natuurlijk is er ruimte om te ‘gamen’ en
misschien wel het populairste onderdeel, een glijbaankast. De kastenmeubels zijn tot in detail voor hun functie ontworpen met aandacht voor het kleinste detail.

Opdrachtgever: Stichting Kinderopvang Het Steigertje

Architecten: Arconiko architecten,Frido van Nieuwamerongen,Roswitha Abraham,Lingwei Lee

Interieurbouwer: De Vier Interieurbouw – Cuijk

Oppervlakte: 622 m2

Ontwerp: 2008

Realisatie: 2009

Fotografie: Mioulet Fotografie, Rotterdam

Downloads:

presentatie

Deel uw mening