Visie

Duurzaam denken, comfortabel leven

Sinds het ontstaan in 1990 ontwerpt het Rotterdamse bureau Arconiko ruimten die inspireren: gebouwen waar gebruikers graag wonen, leren, werken of recreëren. Goede ventilatie, gebruik van daglicht en natuurlijke materialen staan aan de basis van elk ontwerp. Want wij vinden dat een duurzaam gebouw vooral ook mooi en leefbaar moet zijn.

Koesteren wat werkt, innoveren waar het beter kan

Ervaring telt, maar zonder vernieuwing staat het in de weg. Arconiko volgt maatschappelijke opgaven op de voet, waaronder herbestemming, herstructurering, renovatie en een bottom-up aanpak. Ons team besteedt veel tijd aan onderzoek en lezingen. Dat toont onze maatschappelijke betrokkenheid én anticiperen we actief op trends en ontwikkelingen.

Als lid van het platform Booosting, koplopers in bouwinnovatie, verkennen onze architecten met gelijkgestemden nieuwe oplossingen. Een recent voorbeeld is het onderzoek naar waterregulering in de Nederlandse steden. Tegelijkertijd is vernieuwen geen doel op zich. Soms blijken traditionele oplossingen doeltreffender én minder kostbaar. Wij beschrijven onze aanpak daarom graag als low tech: we koesteren wat werkt en innoveren waar het beter kan. Juist die mix resulteert in leefbare en gezonde gebouwen.

Samenwerken is onze basishouding, luisteren het uitgangspunt

Ontwerpen is geen soloactie maar teamwerk. Voor een coherent ontwerp waar schoonheid, robuustheid, comfort en gebruiksgemak hand in hand gaan, werken vele disciplines samen. Daarbij leggen we ons oor regelmatig te luister bij de gebruikers. Zij weten immers het beste hoe een gebouw naar wens functioneert. Arconiko vindt volop inspiratie bij andere specialisten, omdat samenwerking de kwaliteit altijd ten goede komt. Hier plukken zowel opdrachtgevers als gebruikers de vruchten van.

Langdurige schoonheid

Als voorstander van het duurzaamheidsprincipe vindt Arconiko dat een gebouw zich op een natuurlijke moet ontwikkelen. Vanuit die overtuiging doen we veel onderzoek naar de nieuwste inzichten en innovaties voor het verduurzamen van gebouwen. Ons doel is ambitieus: we streven naar energieneutrale gebouwen die de gezondheid van de gebruikers ondersteunen. Die opgetrokken zijn uit schone en recyclebare materialen, geen afval produceren en waar water volledig wordt hergebruikt. We plaatsen graag oude details naast moderne materialen. Zodat we op creatieve wijze gezonde gebouwen realiseren die alle zintuigen prikkelen: met een goede lucht- en geluidskwaliteit en die een lust zijn voor het oog.

Werkwijze

Koppelen van functionaliteit en emotionele waarde

Arconiko vertaalt complexe opdrachten naar een helder resultaat. Dat begint met een grondige analyse van de opgave. Want wij geloven dat een gedegen start succesvolle concepten oplevert waarin esthetiek, duurzaamheid en innovatieve techniek elkaar versterken. Wij zijn pas tevreden als onze architectonische ontwerpen uitblinken in functionaliteit en emotionele waarde toevoegen. Onze kernwaarden gedurende het hele ontwerpproces? Creativiteit, kostenbewustzijn en nauwe betrokkenheid van onze opdrachtgever.

Ontwerpen is maatwerk. Natuurlijk is ons ontwerpproces opgedeeld in verschillende fasen. Die delen wij graag met u in een persoonlijk gesprek. U kunt hiervoor contact opnemen met Frido van Nieuwamerongen. Telefonisch op 010 4123181 of per mail: frido@arconiko.nl.

Team

Arconiko is een klein, professioneel bureau met veel ambitie en affiniteit om mooie projecten te realiseren. Binnen het team is er ruimte voor ieders kwaliteiten terwijl je kennis breed wordt aangesproken in alle ontwerp- en utvoeringsfasen. Gezien de omvang en portefeuille van het bureau is het werk afwisselend en staat iedereen dicht bij alle projecten.

Ir. FRIDO VAN NIEUWAMERONGEN

Een van de oprichters van Arconiko Architecten. Werkte voor de oprichting bij Benthem Crouwel Architecten, onder andere als ontwerper, aan de uitbreiding van Luchthaven Schiphol. Is sinds 2003 bestuurslid van Booosting, een organisatie die streeft naar een grotere innovatiekracht in de bouw. Is tevens correspondent van de architectuursite Archined, en lid van de redactieraad van Archined. Frido studeerde bouwkunde in Delft en staat ingeschreven in het Bureau Architectenregister (BA).

Sinds 1990 hebben de volgende mensen deel uitgemaakt van het Arconiko team:

Jan Koelink, Gerd Streng, Joop Steenkamp, Lameris Yvonne, Farid Omidi, Urs Hasenberg, Emiel Koole, Marc Vossen, Shelly Guggenheim, Oliver Thiele, Milena Silvestri, Morgan Lumen, John van der Wetering, Michiel Pouderoijen, Dennis de Poorter, Anne Wehmer, Katsura Narusawa, Maarten Gipon, Jeroen Derksen, Martijn Hutink, Laurent de Wolf, Lingwei Lee, Franziska Seifert, Simon Harrington, Derek Chan, Maartje Franse, Anna Bader, Fattymah Nur, Theodor Stavropoulos,Jacopo Mandelli, Emma Dumitru, Tsai Hsun Ho, Alessio de Stefani, Dien Quan Mai, Honorine van den Broek, Lambert Drapeau, Manos Mastogiorkis, Michelle Stoochnow, Minn Lee, Parisa Ghanbarifard, Quentin Aubry, Sena Berfin, Simon Harington, Tatiana Gurduza,  Eva Sips, Edoardo Frigerio, Erken Akbar

Vacature

Op dit moment heeft Arconiko geen vacatures.

Voor open sollicitaties:

In het algemeen zoeken we ambitieuze mensen met een academisch of hogeschool opleidingsniveau.

Ben je iemand met een brede interesse, een gedegen kennis van de bouwwereld en een scherp oog voor vernieuwing, stuur een email met je CV en portfolio naar: sollicitatie@arconiko.nl, onder vermelding van ‘open sollicitatie’.

Vaardigheden in Vectorworks (2D en 3D) en SketchUp zijn een pré.

Stageplaats

Wij hebben regelmatig plaats voor stagiaires. Ben je een ambitieuze student  architectuur, interieur of techniek en wil je veel in de praktijk leren, stuur dan je CV met portfolio naar stage@arconiko.nl . De minimum duur van een stage is  5 maanden.

Arconiko besteedt veel aandacht in het begeleiden en onderwijzen van zijn stagiaires. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een werkmethode waardoor je in aanraking komt met (bijna) alle aspecten van het vak. Je zult onderdeel zijn van het ontwerpteam en assisteren in alle fasen van de projecten, van het maken van presentatie tekeningen tot het maken van technische tekeningen en het bezoeken van de bouwplaats. Je krijgt zo een goed beeld van de praktijk. Stagiaires zijn daarom enthousiast over hun stage bij Arconiko.

‘The close contact with the architect and his availability to answer any kind of question allowed me to quickly and further develop both my knowledge in the field.’

Alessio de Stefani, stagiaire uit Zwitserland.

Wij gebruiken op het bureau vooral de programma’s Vectorworks, Sketch Up, Vray en Photoshop. Kennis van een of meer van deze programma’s is een pré. Voorafgaand van je stage krijg je al informatie over deze programma’s zodat je jezelf al wegwijs kunt maken, mocht je dat willen.

 

 

Samenwerkende partijen

Complexe regelgeving, veeleisende samenwerkingsverbanden en de wens naar innovatie hebben ertoe geleid dat Arconiko een uitgebreid professioneel netwerk heeft verzameld.

Een overzicht van vaste samenwerkingsverbanden:

> Bestek: NXT

> Bouwinnovatie: Aldus, Booosting, Platform 31, Energiesprong

> Constructie: Pieters Bouwtechniek, Braks en Eijlers

> Duurzaamheid: C2Clabxx, XXarchitecten, W/E adviseurs

> Fotografie: Luuk Kramer, J.P. Mioulet, Jeroen Musch, Stijn Poelstra

> Modulair bouwen: Dynavast

> Technisch advies: Arcadis

> Duurzaamheid: Icircl.

> Visuele communicatie: Crouwel Vormgevers BNO, Meneer Laan (webdesign)

 

Media

2016

De Architect, architectuur tijdschrift. Publicatie van het Rudolf Steiner College in het ‘scholen’ themanummer, maart 2016

2015   

Scholenbouwatlas. NAi/010 uitgevers. Diverse artikelen en gebouwen van Arconiko zijn in dit boek opgenomen.

Stedebouw&architectuur november 2015. Blz 22-24. In 100 jaar van ambachtsschool naar Rudolf Steiner College.

12291036_904699389606341_6467214052282476277_o

Stedebouw&architectuur november 2015. Top 10 schoolrenovaties, eerste plaats voor Rudolf Steiner College.

Bouwwereld 10/2015. Blz 20-26 Verzakte school nu duurzaam fris. Tom de Vries.

2014

Magazine Groothandelsgebouw 02/2014. Hergebruik vergt enorm veel van je inventiviteit. Maud Etman.

2013   

Architectenweb juli 2013. Circulair wonen. Over C2C woning Bergschenhoek. Blz. 20-23.

Trouw 6 december 2013. Recycle-primeur aan de Rotte. Cokky van Limpt.

1000 Tips van 100 Ecoarchitecten . Eigenzinnige en praktische ideeën van vooraanstaande ecoarchitecten. Librero

2012      

publicatie C2C

Stedebouw & architectuur #9/2012, ‘De C2C woning Recht op Wind’, Eerste C2C woning NL.

Lay-out 20, ‘De Grote Schoolverbouwing, de meerwaarde van schooltransformaties in het basisonderwijs’.

Actieagenda – architectuur en ruimtelijk ontwerp 2013-2016, ‘Urgente ontwerpopgaven’, BS Nieuwstraat.

Stedebouw & architectuur #9/2012, ‘De C2C woning Recht op Wind’, Eerste C2C woning NL.

Superbeton UHSB workshop Booosting. Siebe Bakker, Frido van Nieuwamerongen, Jolanda Steenhouwer.

2011

Schooldomein #4/2011, ‘Jan Prins en Willibrord-school, Rotterdam’, BS Nieuwstraat.

Schooldomein #3/2011, ‘Een feest om een oud gebouw nieuw leven in te blazen’, BS Nieuwstraat.

2010

Stedebouw & architectuur oktober 2010, ‘C2C woning’, Eerste C2C woning NL.

publicatie nieuwstraat

Stedebouw en Architectuur #9/2010, ‘Scholen gezond maken’, BS Nieuwstraat.

Cobouw 17 aug 2010, VL post Roosendaal.

Architectuur NL #5/2010. “Brede School Nieuwstraat Rotterdam’, BS Nieuwstraat

UED China #1/2010, meerdere projecten.

2009

DAX #25/2009, woonhuis Harsta Hattem.

Architectuur NL #3/2009, ‘Interieur SBR Rotterdam’, SBR.

2007

RNN7, Alles over wonen, interview met Frido van Nieuwamerongen.

Huis en Studio Almere in Transparant Plastics, Simone jeske, Birkhauser.

2005

Office Design, Daab, Keulen.

in Detail: Building simply, Chrstin Schittich (ed.), Birkhauser.

2004

dorpsdreef artikel

Veertig Jaar Later: vernieuwing van de wederopbouwwijken, J. Brouwers,

Architectuurlokaal, Page Park Zuidwest.

2003

Detail in architectuur, oktober 2003, Jeu de bouleshal in Den Haag Zuidwest.

Detail 6/2003, Boule-Zentrum in Den Haag.

Bouw 2/2003, 38 woningen in Den Haag Zuidwest.

2002

Den Haag Zuidwest – een naoorlogs stadsdeel in verandering, THOTH, Bussum 2002, ‘Goed aangesloten’.

Stedebouw & Architectuur, november 2002 ‘Wonen boven winkels’.

BladNA, augustus 2002. ‘Betrouwbaar, verantwoordelijk en succesvol – het imago van de architect in de reclame’.

Vivenda, april 2002. Presentatie van het Bureau.

2001

Licht + Architektur, Kramer/von Lom, Rudolf Müller Verlag.

Eigen Huis &Interieur, augustus 2001,Warm met staal en glas, 3 woningen van ARCONIKO architecten.

2000

Wohnen und Arbeiten unter einem Dach. Anton Graf. Callwey Verlag 2000.

Deutsche Bauzeitung, nr. 11, november 2000 Auf Sand gebaut, Intens              Amersfoort.

Workshop Complex 17, Den Haag Zuidwest. Gemeente Den Haag 2000.

Bouw 5/2000 Trappenspel, Kantoor Intens Amersfoort

Bausubstanz 3/2000, High-Tech – Low Tech, Almelo

Eigen Huis & Interieur, april 2000. Pakhuis Poulinkstraat Almelo en                  uitbreiding woning Bussum.

1999

Bouw 12, december 1999 Gelokaliseerd 3 woonhuizen. Woning + atelier      Almere, Woonhuis Almere, Woonhuis Oldenzaal.

Bouwwereld nr. 13, juli 1999 Pakhuis Poulinkstraat, Almelo.

De Architect, juli / augustus 1999 Pakhuis Poulinkstraat, Almelo

Renovatie & Onderhoud, juli / augustus 1999 Pakhuis Poulinkstraat, Almelo.

Bauwelt nr. 23, 11 juni 1999 Auf der Restfläche. Woning + Atelier, Amere.

Bouwwereld nr. 10, mei 1999, Woning + Atelier, Almere.

1996

Eigen Huis & Interieur, april 1996 Woning Dedemsvaartweg Den Haag.

1993

Mens en Milieubewust Bouwen en Wonen, Nationale VIBA prijsvraag ‘92, Den Bosch.

1992

Studeren op de Bijlmer. TU Delft, Faculteit der Bouwkunde, vakgroep OSW.

1991

Strategische Vernieuwing in Moerwijk, acht ontwerpen voor een naoorlogse wijk.Uitgeverij 010, Rotterdam.

1988

De Architekt, nr.10 – 1988, prijsvraag Aanpasbaar Bouwen.

Woningbouwfestival 200.00ste woning, Aanpasbaar Bouwen, Den Haag.

Awards

2015

Shortlist Rotterdam Architectuurprijs 2015, Recht op Wind, Bergschenhoek

2014

Winnaar Prijsvraag Rudolf Steiner College Rotterdam

2010

Winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2010, Brede School Nieuwstraat, Rotterdam

Shortlist Making Space 2010 award, Brede School Nieuwstraat, Rotterdam

Nominatie Job Dura Prijs 2010, Brede School Nieuwstraat, Rotterdam

2002

Nominatie Nationale Staalprijs, woning + atelier, Almere

1999

Eerste prijs en opdracht besloten competitie Den Haag Zuidwest.

38 Woningen aan de Dorpersdreef

1996

Eerste prijs en opdracht besloten prijsvraag Nemo Amsterdam, ontwerp ‘Het huis’ – de ruimte voor kinderen

1993

Derde prijs VIBA prijsvraag ecologisch bouwen, Enschede

1992

Tweede prijs prijsvraag 21-ste eeuws hofje, Haarlem

1991

Eervolle vermelding prijsvraag Bezaanjachtplein, Amsterdam