Reanimatie door transformatie

De huidige situatie van De Bleek 1 te Hattem is een heterogeen cluster van lage technische en architectonische kwaliteit. Desalniettemin hebben de opdrachtgevers het pand gekocht omdat ze de potenties van het ensemble herkenden.
De Bleek 1 is gesitueerd aan de rand van de historische stadskern en kan een schitterend uitzicht bieden op zowel het open IJssellandschap als de binnenstad. ‘Luchtgebonden wonen’ en associaties met een kraaiennest zijn in het programma van eisen terug te vinden. Het oorspronkelijke gebouwtje uit ca. 1900 is rond de
60er en 90er jaren verbouwd en nauwelijks meer terug te herkennen. Alleen de oostgevel herinnert aan de oorspronkelijke wand van het voormalig woonhuis.
In ons ontwerp wordt voor het gebouw een nieuwe identiteit gecreëerd en De Bleek 1 wordt onderdeel van een reeks eigentijdse architectonische elementen in Hattem. De Bleek krijgt met deze uitbreiding (weer) een voorzijde. Dit is hopelijk een begin van een ontwikkeling waarin de Bleek een waardige openbare ruimte wordt als entree van de stad voor wandelaars en fietsers en niet de verstopte restruimte
die het nu is. Uitgaande van het bestaande volume wordt het gebouw aan de tuinzijde uitgebreid door middel van doorlopende gekromde houten liggers. Vides verbinden de continue binnenruimten met elkaar en zorgen voor royale door- en uitzichten die culmineren in ‘het kaaiennest’ – een uitkragend uitkijkplatform. Hierbij speelt juist het doelgericht omgaan met daglicht een cruciale rol. De inrichting is seniorenvriendelijk met luie trappen, milieuvriendelijk en flexibel. Vaste werkbladen en opbergplekken zorgen voor een gerangschikte 1 binnenstructuur.

Opdrachtgever: Harsta

Architecten: Frido van Nieuwamerongen

Medewerkers: Gerd Streng

Aannemer: Aannemingsbedrijf H.van der Horst

Constructeur: Pieters bouwtechniek Delft

Ontwerp: 2006

Realisatie: 2007-2008

Foto’s: Luuk Kramer, Amsterdam

Downloads:

presentatie