Float House Delft

Drijvend wonen tegen wateroverlast

 

De waterwoning Float House, een ontwerp van Jouke Post van XX architecten en Arconiko architecten, is speciaal voor deze locatie gemaakt op basis van het bouwsysteem van de producent. Het is een drijvende woning met het karakter van een vrijstaande villa. Het bouwsysteem gaf de nodige vrijheid om de gevels optimaal op de locatie te oriënteren en het dak te kunnen gebruiken als dakterras.

Uitgangspunt voor het bouwsysteem is een waterdichte kunststof bak die op een platform in de buurt van de locatie is gerealiseerd. Hierin is een lichte staalconstructie met lichte betonvloeren en Metal Stud wanden gerealiseerd. Hierdoor is de woning licht, goed geïsoleerd en heeft een uitstekend drijfvermogen. Het bouwen op de vaste oever heeft als voordeel dat alle onderdelen waterpas en dus altijd haaks kunnen worden gemonteerd. Door na de bouw het platform te water te laten kwam de woning te drijven en kon zij naar de definitieve locatie worden gevaren.

Door de toenemende verharding in veel steden is er te weinig waterberging bij overvloedige regens. Het is één van de redenen dat gemeenten drijvende woningen als een mogelijkheid zien om minder verharding toe te passen. De gemeente Delft heeft aan de Glaskloksingel een dergelijke locatie gerealiseerd. Er is een breed water gerealiseerd met een oever waaraan zes drijvende woningen zijn gebouwd.

Zicht in alle windstreken

Het specifieke bouwsysteem gaf veel vrijheid in het ontwerp. De horizontale en verticale dimensies zijn in deze woning volledig benut om de woning zo ruimtelijk mogelijk te maken. Hierdoor is de entree vanaf de steiger gelijkvloers. Via een kleine trap wordt de woonkamer bereikt, die een oriëntatie in alle vier de windstreken heeft. Zowel in de woonkamer als in de keuken heeft men een mooi uitzicht over het water en de ochtend- en middagzon.
Het uitkragende balkon als verlengstuk van de woonkamer maakt de binnen-buiten relatie optimaal.
Vanuit de woonkamer is met een trap de bibliotheek bereikbaar. Deze heeft een open pui om beschut van de avondzon te kunnen genieten. Het raam van de bibliotheek naar de keuken maakt het rondzicht compleet.

Plattegrond begane grond

1 entree

2 keuken

3 woonkamer

4 open haard

5 bibliotheek

6 balkon woonkamer

7 terras

8 steiger

Plattegrond 1e verdieping

1 slaapkamer

2 badkamer

3 douche

4 inloop kast

5 dakterras

6 jacuzzi

Plattegrond kelder

1 fietsenstalling

2 berging

3 slaapkamer

4 badkamer

Doorsnede

Vanuit de woonkamer is de master bedroom middels een open trap bereikbaar. Deze slaapkamer is direct gelegen aan een zonnig, beschut terras met een jacuzzi. Zonder inkijk kun je hier van de vrijheid van de villa genieten.
Onder de woonlaag bevinden zich de slaapkamers voor de kinderen met hobbyruimte en berging.
Veel aandacht is besteed om de fietsen binnen de woning te kunnen stallen zodat er geen berging op de steiger gemaakt hoefde te worden. De waterstand kan + of -10 cm wijzigen. Daarom zijn de entrees losgehouden van het gebouw.
Een drijvend terras is toegevoegd aan het hoofdvolume, bereikbaar vanuit de woonkamer en de keuken. In de toekomst zullen er drijvende plantenbakken worden toegevoegd.

Het Float House heeft een zachte kleur blauw die goed combineert met de andere materialen. De geanodiseerde champagne kleur van de bibliotheek en keuken tegenover de donker geanodiseerde kozijnen geven de woning een verzorgde uitstraling.

1 entree trap

2 fietsenstalling

3 slaapkamer

4 woonkamer

5 badkamer

6 overloop

7 dakterras met jacuzzi

8 zonnepanelen

Project:

Opdrachtgever:

Projectarchitect:

 

Aannemer:

Constructeur:

Oppervlakte:

Ontwerp:

Realisatie:

Fotografie:

Float House Delft

Privé

Jouke Post – XX architecten

Frido van Nieuwamerongen – Arconiko architecten

Balance d’eau B.V.

Bartels & Vedder B.V.

240 m2

2014 – 2015

2015 – 2016

Jeroen Musch

Downloads:

presentatie Float House (PDF)

 

Deel uw mening