Frisse zakelijkheid

 

De SEV (Stuurgroep Experiment Volkshuisvesting) vroeg Arconiko om een ontwerp te maken voor de het interieur van hun nieuwe kantoorlocatie in het Groothandelsgebouw. De betreffende ruimte bevindt zich op een van de meest prominente plekken in het gebouw. Gelegen op de bovenste verdieping met een wijds, overhoeks uitzicht op het spoor en het nieuwe station Rotterdam Centraal is enkel de ruimtelijke beleving al spectaculair. Het interieur van het Groothandelsgebouw heeft een eenvoudige en kloeke uitstraling door zijn regelmatige ritmiek van constructieve betonnen elementen, die op enkele plekken subtiel knikt ten opzichte van het orthogonale raster. Arconiko koos voor een ontwerpstrategie waarin het nieuwe interieur het bestaande karakter respecteert en beide elkaar versterken. Zo blijft de betonnen draagstructuur zichtbaar in het plafond en volgen de glazen wanden van de vergaderruimten de richting van het geknikte grid. De SEV is een organisatie die zich laat typeren als “fris zakelijk”. Het is een dynamische stuurgroep met veel mobiele adviseurs zonder vaste werkplek. Het ontwerp combineert een open kantoorinrichting met afzonderlijke vergaderruimten en informele overlegplekken. Deze frisse zakelijkheid komt ook terug in de materialisatie. Strakke glazen wanden worden gecombineerd met kasten van eikenhout en gespannen doek. Het praktische en het ruimtelijke komen samen in een heldere, vriendelijke werkomgeving, een symbiose van het kloekheid en elegantie.

Het nieuwe werken

Een van de redenen voor de SEV om te verhuizen naar het Groothandelsgebouw is dat ze af wilde van het traditionele kantoor. Minder ruimte maar betere ruimte, voorzien van alle gemakken. Voor de ondersteunende medewerkers zoals het secretariaat, financiën en communicatie hebben een vaste werkplek, alle overige werknemers maken gebruik van de flexibele werkplekken. Dit kan een bureau zijn, maar ze kunnen ook in de bibliotheek, de zithoek of de vergaderruimte gaan zitten.
Om HNW te laten slagen dient de akoestiek optimaal te zijn. Behalve in het akoestische plafond en een zachte vloerbedekking zijn er akoestische panelen in de kasten opgenomen. Het vangt het flankerende geluid op waardoor het geluid zich minder verspreid.

plattegrond en perspectief

werkplekken

Opdrachtgever: Stichting Experimenten Volkshuisvesting Rotterdam

Architecten: Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham

Medewerkers: Derek Chan

Oppervlakte: 300 m2

Ontwerp&realisatie: 2010

Fotografie: Mioulet fotografie

Downloads:

presentatie