Kleur als ruimtemaker

 

Arconiko Architecten is gevraagd om de ruimte van een voormalige winkel met keldermagazijn, garage en goederenlift te transformeren tot administratief hoofdkantoor van Stichting Kinderopvang Het Steigertje in Rotterdam. Door bewust op een aantal plekken zichtlijnen te introduceren en de bestaande wanden te doorbreken zijn de verdiepingen samen één geheel gaan vormen met
een interessante gelaagdheid en transparantie. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande elementen zoals diverse hoogteverschillen, de goederen liftschacht en het
geveloppervlak voor lichttoetreding. Daarnaast onderstrepen kleuraccenten de gelaagdheid. De kanariegele gietvloer verbindt alle ruimten en geeft uitstraling aan de identiteit van de organisatie.
Glazen schuifdeuren en witte kasten delen de verschillende werkplekken in en geven indien gewenst voldoende privacy. De ontvangstruimte met grote tafel en pantry vormt het centrale hart waarop alle werkplekken uitkijken. Hier vindt informeel overleg plaats en kunnen bezoekers even wachten. De voormalige schacht voor de goederenlift is vormgegeven als vide en doet dienst als ruimtelijke verbinding tussen de verdiepingen. Bovendien krijgt de benedenverdieping, waar
vergaderruimte, archief en bespreekruimten zijn gesitueerd, daglicht via deze opening.

schets plattegrond en doorsnede

interieur foto’s

Opdrachtgever: Stichting kinderopvang Het Steigertje

Architecten: Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham

Aannemer: Aannemingsbedrijf E.J Bouwmeester – Rotterdam

Oppervlakte: 360 m2

Ontwerp: 2007

Realisatie: 2008

Fotografie: Mioulet, Rotterdam

Downloads:

presentatie