Stichting Bouw Research als werkgemeenschap

 

De krachtige uitstraling van het Groothandelsgebouw is een belangrijke overweging geweest bij de keuze van de nieuwe kantoorlocatie voor SBR (Stichting Bouw Research). De binnenkant van dit rijksmonument kenmerkt zich door fraaie
raampartijen, brede verdiepingsruimten en een prachtig uitzicht over het Roterdamse centrum. Deze kwaliteiten zijn een belangrijk uitgangspunt geweest voor het interieur ontwerp.
SBR fungeert als kennismakelaar in de bouw. Naast de circa 40 werknemers werken vele bouwexperts op incidentele basis voor het bedrijf. De kern van het ontwerp bestaat uit een schakeling van informele overlegruimten met daaromheen de werkplekken voor vaste werknemers. De overlegplekken worden zowel voor interne vergaderingen gebruikt als voor overleg met de buitenwereld. Het kantoor moet voor alle personen, groepen en organisaties die een actieve relatie hebben met SBR
functioneren als een werkgemeenschap. Dit begrip krijgt gestalte in de algemene ontmoetingsruimten voor informeel overleg, bijeenkomsten en vergaderingen. De eenheid tussen de vaste werkplekken en de overlegplekken is essentieel voor het functioneren van het bedrijf. Openheid onderschrijft het begrip werkgemeenschap. Interne zichtlijnen en het zicht naar buiten vormen een belangrijk uitgangspunt voor de interieuropzet. Het bestaande grid in gevel en balkenstructuur vormt de
basis van het interieurontwerp. De vaste werkplekken bevinden zich in vakken die logisch in het grid zijn ingepast en vormen een band aan de gevel. In het middengebied bevinden zich de open werkplekken die zijn vormgegeven door een modulair kastensysteem. Zichtlijnen en het gebruik van kleur verbinden alle werkplekken tot een eenheid.

plattegrond en doorsnede

werkplekken bij het daglicht

Opdrachtgever: Stichting Bouw Research (SBR)

Architecten: Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham

Aannemer: Aannemingsbedrijf E.J Bouwmeester – Rotterdam

Interieurbouwer: van der Plas interieur, ‘s Hertogenbosch

Oppervlakte: 1300 m2

Ontwerp: 2007

Realisatie: 2007

Fotografie: Luuk Kramer, Amsterdam

Downloads:

presentatie