Rudolf Steiner College Rotterdam
‘Worden wie je bent, in een gebouw waar je je thuis voelt’
Het Rudolf Steiner College in Rotterdam is een Vrije School in Rotterdam voor vmbo, havo en vwo, die zich richt op de veelzijdige ontwikkeling van leerlingen tot en met achttien jaar. In de scholengemeenschap worden hoofd, hart en handen op gelijkwaardige wijze aangesproken. Deze holistische benadering komt sterk tot uiting in de saamhorigheid die de onderwijsvisie nastreeft en vormde het uitgangspunt voor het ontwerp en inrichting van het nieuwe schoolgebouw.
Oud en nieuw verbonden
Voor de nieuwe huisvesting van het Rudolf Steiner College slaagde Arconiko en haar bouwteam erin de oude Ambachtsschool (1909) in Crooswijk terug te brengen in traditionele staat en de school tegelijkertijd een uitstraling te geven met alle moderne voorzieningen van deze tijd. Zo werden de twee evenwijdige vleugels met een totaaloppervlakte van 6.360 vierkante meter in ere hersteld en aan elkaar verbonden door een nieuw schoolhart met entree en theater.
De ruime en hoge ambachtslokalen in het gebouw bieden letterlijk ruimte aan persoonlijke ontwikkeling. In combinatie met de nieuwe middenbouw krijgt het Rudolf Steiner College een eigentijds hart dat symbool staat voor het familiegevoel dat de school uitdraagt. In de nieuwe aula kunnen de leerlingen ontspannen pauzeren met uitzicht op de tuin. En bij grote gebeurtenissen transformeert de ruimte eenvoudig tot een professioneel theater. Oud en nieuw komen moeiteloos samen en versterken de onderlinge verbinding tussen de leerlingen. Dankzij de architectuur van Arconiko groeit het Rudolf Steiner verder haar ambitie: jonge mensen begeleiden in het ‘worden wie je bent’.
Bouwkundige ingrepen
De bouwkundige staat van het middengedeelte van de oorspronkelijke Technische school was zo slecht dat het is gesloopt. Na grondig funderingsherstel ontstond hier ruimte zowel een schoolplein als schooltuin, van elkaar gescheiden door een nieuwe aula, theater en een gangzone langs het Vaandriggebouw. Die verbinden de twee oude schoolvleugels opnieuw met een royaal hart. In de oorspronkelijke vleugels zijn ook de atelierruimten en werkplaatsen ondergebracht.
1 entree leerlingen
2 hoofdentee
3 aula en theater
4 regiebalkon
5 podium
6 keuken en uitgifte
7 receptiebalie
8 docenten
9 werkplaatsen
10 tekenen en textiel
11 fietsenstalling
12 schoolplein
13 schooltuin
14 goederen ingang
15 trafohuis
Duurzaam onderwijsklimaat
De ambitie voor het nieuwe Rudolf Steiner College was een energieneutraal gebouw. De duurzaamheidsprincipes van Arconiko komen onder andere tot uiting in een goede isolatie van dak, vloer en wanden. Om de gezondheid van de leerlingen en leerkrachten verder te ondersteunen, kunnen de ramen in alle verblijfsruimten open, is het dak voorzien van een luchtbehandelingskast en maakten we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk daglicht. Dankzij de oorspronkelijke hoge plafonds ontstaat er een mooie, natuurlijke akoestiek in de klaslokalen en werkruimten. Kortom: het nieuwe Rudolf Steiner College prikkelt alle zintuigen.
Samengevat
2 goede akoestiek door hoge akoestische plafonds
3 isolatie en mos-sedum dak
4 warmte-koude opslag uit 220m diepe bron
5 pv panelen voor grotere onafhankelijkheid
6 dakisolatie bestaande daken
7 binnenisolatie wanden
8 zonwering aan bestaande zuidgevel
9 het hele gebouw is voorzien van vloerverwarming
10 te openen ramen in alle verblijfsruimten
11 veel natuurlijk daglicht
12 vloerisolatie
13 nieuwe funderingspalen onder alle gebouwdelen
14 Luchtbehandelingskast op het dak
Opdrachtgever: Cluster Stadsontwikkeling Rotterdam
Architecten: Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham, Laurent de Wolf
Aannemer: Comeg Zoetermeer
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Installatieadviseur: Van Dorp Installaties
Interieurbouwer: Van ‘t Wout Interieurbouw
Duurzaamheids- en brandadvies: W/E adviseurs
Oppervlakte: 6.360 vierkante meter
Ontwerp: 2014
Realisatie: 2014 – 2015
Downloads: presentatie
1 Reactie
Discussieer mee en vertel ons uw mening.
waar zijn de nummers op de plattegrond
zijn de kleine kamers lokalen?!
haarlems logo>>>>rotterdams logo
trap kan beter