Een Schoolvilla in Kralingen

De Kralingsche School was in 1915 ontworpen in een rij van statige villa’s aan het Rozenburgpark. Honderd jaar later is het nog steeds een begeerde school voor buurtkinderen maar knapt de school uit haar voegen en vraagt het gebouw om een grondige renovatie.

In de zomervakanties van 2015 en 2016 is zowel de buiten- als binnenzijde onder handen genomen en kreeg het gebouw de nodige aandacht om weer te stralen.
Het gebouw kreeg lucht, licht en ruimte door de nieuwe rechtervleugel en het verbouwen van de voormalige gymzaal tot speellokaal. Deze multifunctionele ruimte heeft een podium voor feestelijke gelegenheden. Het verhoogde deel kan worden afgescheiden van het speellokaal door middel van een beweegbare wand zodat de ruimte kan worden gebruikt als instroomgroep voor de jongste kleuters die aan het einde van het schooljaar beginnen. In de nieuwbouw bevinden zich extra toiletten, garderobes, een tweede inpandige vluchtroute, een teamruimte met pantry, de administratie en een spreekkamer. De nieuwe teamruimte heeft een royaal uitzicht over het schoolplein en het achterliggende park gekregen door middel van een panoramaraam. Een nieuwe loopbrug in het speellokaal geeft toegang tot de administratieruimte en bespreekkamer en vergrootte de teamruimte. De gangruimten op de eerste en tweede verdieping zijn veranderd in lichte en open leerpleinen waar rustig gewerkt kan worden buiten de groepsruimten. Nieuwe wandopeningen zorgen voor licht en contact met de eigen leerkracht.
Bovenop het dak blinkt op eenzame hoogte (24m) de toren van de school, een klein icoon van de wijk.  Wie goed kijkt ziet dat ook deze op ambachtelijke wijze is gerenoveerd.

De buitenzijde is volledig gerenoveerd en heeft rechts een uitbreiding gekregen. Karakteristieke elementen zoals de luifel en de houten entreedeur zijn hergebruikt in de nieuwbouw.

Links: De vernieuwde entreehal met royale doorgang naar het speellokaal.

Rechts: In het hoofdtrappenhuis zijn de wandtegels (niet origineel) verwijderd, is de trapleuning verhoogd en zijn er nieuwe deuren toegevoegd. Een deel van het verlaagde plafond kon worden verwijderd omdat het niet gebruikt werd voor installaties.

Nieuwe teamruimte met panoramaraam richting Rozenburgpark.

De zolderverdieping is geheel gerenoveerd met dakisolatie, nieuwe dakkapellen en daklichten met zonwering. Nieuwe vloerafwerking en schilderwerk maken het tot een aangename groepsruimte die zowel voor handvaardigheid als muziek wordt gebruikt.

Opdrachtgever: Vereniging De Kralingsche School Rotterdam
Architecten: Arconiko architecten
Aannemer:  Aannemingsbedrijf Van Driel Maasdam                                                                                                                                                                                                                            Constructeur: Breed ID Den Haag
Installatieadviseur: Adviesbureau Van der Weele Groningen
Oppervlakte: 1.100 m2
Ontwerp: 2015
Realisatie: 2015 – 2016
Fotografie: Mioulet Fotografie Rotterdam