Het pittoresk gelegen stadje Blaubeuren in Zuid Duitsland schreef in 2013 een prijsvraag uit voor het ontwerp van een schoolgebouw voor een nieuw type middelbare school waarbij verschillende leerniveaus gezamenlijk zijn ondergebracht.

Het ontwerp voor de Gemeinschaftsschule Blaubeuren weerspiegelt de daadkracht en vernieuwingszin om een veranderende leercultuur vorm te geven. Hierin wordt ieder kind uitgedaagd en begeleid in zijn persoonlijke leerweg. Het gebouw zelf heeft een sterk karakter en kent diverse onderwijsruimten en heeft een overvloed aan natuurlijk licht dat via het uitnodigend atrium naar binnen vloeit. Deze centrale ruimte fungeert als ontmoetingsplaats en heeft meerdere, variabele leerplekken. Er is hier ruimte voor zowel individueel als collectief onderwijs.

Het idee van de Gemeinschaftsschule is een nieuwe onderwijsvorm in ontwikkeling. De samenleving verandert, onderwijs verandert mee en het gebouw moet ruimte bieden aan deze verandering. Het ontwerp speelt in op deze nieuwe ontwikkelingen, met behoud van het ruimtelijke welbehagen en een eigen identiteit.

Passief Huis

Het gebouw heeft door zijn compacte volume een efficient energieverbruik. Op alle verdiepingen zijn rondom het gebouw uitkragende balkons die naast de 2e vluchtweg en buitenruimte ook de zoninstraling reguleren. Aan de zuidkant zijn de overstekken groter om zo de directe zoninval te verminderen. Betonkernactivering en een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning verhogen het comfort en laten het gebouw voldoen aan Passief Huis standaard.

1. Flexibel ontwerp

2. Huidig ontwerp

3. Toekomstig ontwerp

Beeldverhaal

Maandag 7:30 de school gaat open

Met mijn vriendin Lisa fiets ik altijd naar school.
Onze nieuwe school is zo doorzichtig dat je goed kunt zien wie er al binnen is, vooral als je onder de glazen brug doorloopt. We zijn lekker op tijd zodat we nog even kunnen kletsen op het schoolplein.

Maandag 8:15 op het leerplein

Na de gezamenlijke weekopening begint de echte lestijd. In mijn agenda staat dat ik helemaal boven in het gebouw Duitse les heb. Onze leraar legt net een nieuw onderwerp uit. Na de algemene uitleg mogen we een eigen werkplek kiezen op het leerplein. Daar is het lekker rustig omdat er alleen gefluisterd wordt.

Dinsdag 11:20 biologieles

Tijdens het volgende uur bekijken we een menselijk skelet. Dat is leuk hoewel het hoofd je maar blijft aanstaren. Daar komt onze lerares al aangereden via de leerbrug met het skelet.

Dinsdag 11:20 biologieles

Tijdens het volgende uur bekijken we een menselijk skelet. Dat is leuk hoewel het hoofd je maar blijft aanstaren. Daar komt onze lerares al aangereden via de leerbrug met het skelet.

Maandag 7:45 weekopening in de muziekzaal

Leo is een goede vriend van mij en zit in een rolstoel. Ik help hem een goed plekje te vinden vooraan. We
beginnen de week gezamenlijk in de muziekzaal die openstaat richting aula zodat er ook leerlingen op de hoofdtrap kunnen zitten. De directeur begroet iedereen en vertelt een leuke anekdote.

Dinsdag 11:05 ontspannen op het zitkussen

In de 2e korte pauze zie ik mijn vriendinnen meestal bij de ronde zitkussens op de 1e verdieping. Daar kunnen we gezellig kletsen en even ontspannen. Ook tijdens de les mogen we hier zitten met de laptop.

Woensdag 13:00 lekkere hapjes in de leerkeuken

Soms zijn er lekkere hapjes om te proeven uit onze eigen leerkeuken. Ik weet dat Lisa vandaag heeft gekookt en het ruikt goed. We zitten aan tafel en kijken uit over het schoolplein.

Dinsdag 11:20 biologieles

Tijdens het volgende uur bekijken we een menselijk skelet. Dat is leuk hoewel het hoofd je maar blijft aanstaren. Daar komt onze lerares al aangereden via de leerbrug met het skelet.

Opdrachtgever:

Architecten:

Oppervlakte:

Ontwerp:

Gemeinde Blaubeuren

Arconiko architecten Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham, Laurent de Wolf i.s.m. Architekturbüro Gebhardt, Markus Gebhardt, Ute Brinkmeier

4.250 m2

2013 – 2014